Dirigent

ANTON DE KORT

Anton de Kort was tot voor kort regio-directeur van de Zeeuwse Muziekschool met als aandachtsgebied o.a. de algemene muzikale vorming en koorzang.

Als dirigent is hij momenteel verbonden aan het Madrigaalkoor Middelburg, de Chr. Gemengde Zangvereniging Asaf uit Axel en aan de Koorstichting Cantorij der Basiliek in Hulst. In het verleden leidde hij een omvangrijk jeugdkoor in Hulst.

Met bovengenoemde koren realiseerde hij opmerkelijke uitvoeringen, waarbij muziek uit alle stijlperioden van Barok tot hedendaags op het programma stond. Bij meer dan vijfentwintig radio-uitzendingen en een aantal televisie-opnamen leidde hij zijn koren. Hij dirigeerde ondermeer in de Notre-Dame en De Madeleine te Parijs, de Westminster Cathedral in Londen, Dom van Trier en de kathedralen van Straatsburg, Haarlem, Lille en alle Vlaamse steden. Daarnaast realiseerde hij enkele CD-projecten, die goed werden onthaald.

Afhankelijk van de samenstelling en intentie van het koor werden zowel a cappella-programma’s als werken met begeleiding uitgevoerd. Als begeleidingsorkesten springen namen als Ensemble Ostinato, Con Legno en Zeeuws Kamerorkest TY in het oog, daarnaast werd een beroep gedaan op meerdere pianisten en organisten.

In de periode dat hij als dirigent verbonden is Asaf-Axel herinneren we uitvoeringen met werk van Thiman (The Nativity), Caldara (Stabat Mater), Cimarosa (Requiem), Sch├╝tz (Johannespassion), Tunger (Weihnachtsgeschichte) Haydn (Te Deum) en vele andere programma’s.

Anton de Kort is momenteel voorzitter van Koorplein Zeeland en wordt meermaals gevraagd als jurylid bij koorwedstrijden.